50 kcal/100 g.

Det här är en mixad ärtsoppa men bara delvis med ärter. Drygt hälften av innehållet är lök, rödkål, morot och broccoli. Massor med torkade örtkryddor av flera olika sorter, se bild nedanför. Smaksatt med Lea & Perrins välkända vinägerkryddsås. På alltihop ligger inlagd rödkål och lök tillsammans med färsk kungsmynta.

Egentligen hade jag inte tänkt mixa soppan slät men de här ärterna behövde längre koktid  än vanligt, så för att inte koka sönder övriga ingredienser så avbröt jag och mixade alltihop i stället. Men det blev inte sämre, bara lite annorlunda än jag hade planerat. Smaken blev djup med en del jordtoner (i bästa mening). Mustigare än ärtsoppa men ändå mild.

De örtkryddor jag använde var en maxad variant, med en matsked av varje av flera sorter till fyra liter soppa. Det verkar jättemycket när man lägger i det i kastrullen, men efter en och en halv timmes kokning har smakerna gift sig med varann.

Ingredienser

  • Gula ärter, blötlagda över natten
  • Strimlad vitkål
  • Lök i delar
  • Morotsslantar
  • Broccoli
  • Torkade örtkryddor
  • Fisksås
  • Vitvinsvinäger
  • Laea & Perrins kryddsås
  • Ljus soja
  • Någon trevlig topping

Gör så här

  1. Koka de blötlagda ärterna i ca en trekvart tillsammans med rikligt med olika torkade örtkryddor.
  2. Lägg till övriga ingredienser och koka en trekvart till eller längre om det behövs för att ärterna ska börja falla sönder och reda soppan.
  3. Mixa det hela.

 

 

 

Slät mörk ärtsoppa med mynta
Dela den här sidan
Märkt på:

Lämna ett svar