160 kcal
Gul thaicurry är en fantastiskt god rätt som vanligvis inte är något alternativ för den som vill hal koll på sin vikt. Men tillagar man den så här så funkar det fint och har precis samma smak.

Currypasta gör man helst själv, men här är det sån som man köper färdig. Det är dock inte någon fabriksgjord variant utan en helt fantstisk sådan som är inköpt på gatan i Bangkok av en äldre dam som gjort den hemma i sitt kök. Det var förresten på marknaden i Khlong Toei, Bangkoks största slum. Om man inte kan åka dit och köpa gul currypasta så funkar det att göra det i närmsta matbutik som har sydostasiatiska varor.

 

Problemet med thaicurry är att sån görs på kokosmjölk som är väldigt energirik då den är både fet och söt. Man kan alltså inte hantera den som en vanlig sås och använda den mängd man tänker sig. I stället kan man göra så här:

Currypasta som blandats med kokosmjölk är väldigt smakrik, särskilt om man minskar mängden kokosmjölk något i förhållande till currypastan. Man behöver därför inte mer än en bråkdel smakrik curry om man inte har en stor hög ris som suger åt sig sås. I stället kan man ha blandade grönsaker av olika slag som man wokat eller rostat i ugn. Då undviker man även att det blir mycket vitt ris, så det blir dubbla fördelar.

På den här bilden är basen 2/3 champinjoner och grönsaker blandat med 1/3 jasminris. Till det behövs inte mer än en matsked gul curry (sås alltså) för att ge en underbar smak.
I övrigt är det persiljehummus, böngroddar och tomat på tallriken. Som osynlig dressing på de två senare har jag lite chilisås av den milda mix som man brukar ha som bordskrydda i framför allt Vietnam. Den gjorde jag på vatten i första hand, bara små mängder chili, vitlök, fisksås, lime och socker. (en personligt anpassad variant av Nuoc Cham)

Aktivitet
Promenad vid Afsån som ligger i närheten av där jag bor. Vinterns vackraste dag hittills!

 

Gul thaicurry
Dela den här sidan